Hösnuva kan kanske ändra hjärnan

Hösnuva kan kanske ändra hjärnan

Det är högtid för hösnuva, även känt som säsongsbetonad allergisk rinit. Personer som lider av hösnuva har täppt näsa, kliande ögon och nyser gång på gång. De är därför stark beroende av deras medicin, kallad antihistamin, som lindrar de ovan nämnda symtomen. Enligt en ny studie är det möjligt att allergisk rinit inte enbart irriterar ögon och näsa, utan även påverkar hjärnan.

En grupp forskare från Paracelsus Medical University i Salzburg, Österrike, har nyligen publicerat deras nya forskningsresultat omkring hösnuva. Experimenten utfördes på möss med gräspollenallergi. Forskarna upptäckte att när dessa möss blev utsatta för ett allergen (ämne som stimulerar en allergisk reaktion) utvecklades nya neuroner – eller nervceller – i hjärnan. Dessutom sågs en minskad aktivitet av immunförsvarsceller i området hippocampus i hjärnan. Hippocampus är det området som är associerat med minne och inlärning. 

Allergisk rinit förekommer hos en stor del av världens befolkning. Tillståndet är säsongsbetonat och toppar ofta under vår, sommar och tidig höst. Allergisk rinit uppstår när kroppens immunförsvar blir överkänsligt för en rad olika allergener, varav de vanligaste är pollen och gräs. Symtom på allergisk rinit involverar rinnande eller täppt näsa, kliande röda ögon, mun eller hud samt nysningar och uttalad trötthet. 

Forskarna från Österrike poängterar att tidigare forskning redan har antytt att allergiska reaktioner kan påverka funktioner i det centrala nervsystemet (CNS) – särskilt funktioner som är relaterade till minnet och inlärningsförmågan.    

Forskargruppen utforskade denna association ytterligare, genom att undersöka hus en allergisk reaktion kan påverka hjärnan hos möss med gräspollenallergi. Dessa möss jämfördes med möss som inte hade gräspollenallergi (kontrollmöss).

Resultaten visade att hjärnorna hos allergiska möss producerade fler nya nervceller i hippocampus, jämfört med kontrollmössen, när de blev utsatta för gräspollen. Dessutom observerade forskarna att en allergisk reaktion mot gräspollen reducerade aktiviteten av mikroglia i hoppocampus. Mikroglia är de primära immunförsvarscellerna i CNS, vilket betyder att de är hjärnans första och viktigaste försvarsceller mot skadliga patogener. 

Forskarna kommenterar att de blev överraskade över resultaten; särskilt den nedsatta aktiviteten av mikroglia i hippocampus, eftersom tidigare forskning har visat en ökad aktivitet hos dessa celler. Ökad aktivitet hos dessa celler ses exempelvis vis bakteriella infektioner. 

Kroppens immunförsvar reagerar olika på en allergisk reaktion och en bakteriell reaktion. Det betyder att effekten på hjärnan påverkas på olika sätt i olika situationer med olika stimuli. 

Vad denna påverkning av hjärnan hos allergiska möss betyder för den mänskliga hjärnan är ännu oklart. Man vet idag att produktionen av nya nervceller i hippocampus normalt reduceras med stigande ålder, vilket leder till minnesrelaterade sjukdomar såsom Alzheimers sjukdom. 

I studien från Österrike sågs en ökning av produktionen av nervceller i hippocampus. Därför har forskargruppen en hypotes om att denna förändring också har funktionella konsekvenser på inlärning och minnet. Det krävs dock ytterligare studier för att bekräfta eller förneka denna hypotes. 

Därutöver kan forskarna spekulera omkring den negativa effekten på mikroglia, vid en allergisk reaktion hos allergiska möss. Kan en allergisk reaktion ha skadliga konsekvenser, om de förekommer under längre perioder? Även detta kräver ytterligare undersökningar för att till fullo förstå följderna av denna ändring. 

Sammanfattningsvis vet man nu att en allergisk reaktion påverkar både nyproduktionen av nervceller i bl.a. hippocampus i hjärnan, vilket är en region som associeras med minne och inlärning. Dessuom har forskarna observerat en minskad aktivitet av hjärnans immunförsvarsceller.. Vad denna ändring i hjärnan har av betydning är ännu ovisst. 

 

Källa: 

1. http://www.medicalnewstoday.com/articles/312218.php

Senaste hälsonyheterna

Alla hälsonyheter
Vänta!
Det tar endast 2 minuter.
Vill du kunna delta i forskningsprojekt?
Gratis och ej bindande · mer än 65.000 medlemmar
Ja, registrera mig!
Kanske senare
Hälsopanel

Bli en del av Hälsopanel

Målet med Hälsopanel är att förbättra hälsan genom forskning, men vi behöver din hjälp att göra det. Du kan hjälpa dig själv, genom att anmäla dig till Hälsopanel och därmed eventuellt bli deltagare i ett forskningsprojekt. Vi kommer endast kontakta dig om din hälsoprofil överensstämmer med ett aktuellt forskningsprojekt. Alla forskningsprojekt är förhandsgodkända av relevanta forskningsetiska kommittéer (REC).

Skapa hälsoprofil