Har du en bra sömnkvalitet?

Har du en bra sömnkvalitet?

Vi gör det nästan allihop – trycker på ”snooze” och ligger kvar i sängen långt efter att väckarklockan ringt för första gången. Många blir faktiskt liggande i sängen nästan en hel timme. Men vi hinner inte falla tillbaka till djupsömn, eftersom vi kontinuerligt väcks av snooze-alarmet - var 5e, 10e eller 15e minut.

Forskning visar att ju yngre du är, desto mer sömn har du behov för. Detta betyder alltså att man inte nödvändigtvis har behov för extra mycket sömn, bara för att du känner ovanligt trött eller utmattad. Dessutom är där stor individuell skillnad på hur mycket sömn vi behöver, men det finns inga bevis för en könsskillnad i sömnbehov.

Rekommendationerna för sömn är 7-9 timmar för personer i åldrarna 18-65 år, och minst 12 timmars sömn för barn och unga under 18 år. Antalet timmar hänvisar till reell sömn, alltså inte hur många timmar du ligger i sängen. Frågan är om vi får en lika bra sömn av att fragmentera vår sista timmes sömn med snooze, eller om det är bättre att vakna och stiga upp vid första alarmet från väckarklockan?

Poul Jennum, professor i klinisk neurofysiologi hos Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet (Fakulteten för Hälso- och Sundhetsvetenskap), och ledare av Danskt Center för Sömnmedicin på Glostrup sjukhus, anser inte att man ska använda snooze-funktionen. Orsaken till detta är att han menar att de upprepade störningarna från snooze-alarm-signalerna resulterar i en betydligt försämrad sömnkvalitet. Poul Jennum menar även att det är bättre att ställa in alarmet på den faktiska tid när man tänker stiga upp för att få så en så lång och bra sömnkvalitet som möjligt.

Detta kan dock verka orimligt för de många människor som anser sig behöva ett par snooze-alarm, innan de orkar stiga ur sängen. Kroppen är faktiskt byggd enligt en biologisk klocka, således att dygnsrytmen är anpassad till ljusets skiftningar. Förr i tiden gick man och la sig när solen gick ner, och vaknade när solen stod upp. Professor Jennum menar att detta är otroligt mycket mer hälsosamt för kroppen – att följa solljuset.

Solljuset kan alltså hjälpa dig att vakna långsamt om morgonen,  på ett mer hälsosamt sätt än en snooze-funktion. Det betyder att man sakna men säkert vaknar mer och mer medan ljuset blir kraftigare och kraftigare, i stället för att bli väckt 5-10 gånger av ett stressande snooze-alarm.

Det finns idag lampor du kan köpa som efterliknas solens uppgång. Dessa lampor fungerar liksom väckarklockor, men med ljus i stället för en ljudsignal. Ett mer hälsosamt alternativ än både klassiska väckarklockor, och moderna snooze-funktioner, som faktiskt försämrar den sista timmen av din välbehövliga nattsömn.

 

Källor:

1. http://www.mama.dk/sygdom-og-sundhed/din-alder-bestemmer-hvor-meget-du-skal-sove
2. http://videnskab.dk/sporg-videnskaben/er-det-klogt-bruge-snooze-knappen

Senaste hälsonyheterna

Alla hälsonyheter
Vänta!
Det tar endast 2 minuter.
Vill du kunna delta i forskningsprojekt?
Gratis och ej bindande · mer än 65.000 medlemmar
Ja, registrera mig!
Kanske senare
Hälsopanel

Bli en del av Hälsopanel

Målet med Hälsopanel är att förbättra hälsan genom forskning, men vi behöver din hjälp att göra det. Du kan hjälpa dig själv, genom att anmäla dig till Hälsopanel och därmed eventuellt bli deltagare i ett forskningsprojekt. Vi kommer endast kontakta dig om din hälsoprofil överensstämmer med ett aktuellt forskningsprojekt. Alla forskningsprojekt är förhandsgodkända av relevanta forskningsetiska kommittéer (REC).

Skapa hälsoprofil