Epilepsi – kan din kost påverka din sjukdom?

Epilepsi – kan din kost påverka din sjukdom?

Är det möjligt att behandla epilepsi med fett? Till exempel med en kost som är rik på smör, grädde, olja och majonnäs? Läs i artikeln ifall en ketogen diet har visat positiva eller negativa resultat för patienter med epilepsi.

Vad är en ketogen kost?

En ketogen kost är uppbyggd på ett helt annat sätt än den vanliga kostpyramiden? Här är fettrika livsmedel den dominerande energikällan, medan livsmedel med mycket kolhydrater intas i mycket begränsad mängd. Vanligtvis intar man 3-4 gram fett för varje gram kolhydrater och protein. Normalt är en sådan kost inte hälsosam för kroppen, men hos vissa patienter med epilepsi kan det vara effektivare än de läkemedel som finns tillgängliga på marknaden idag. Kosten bör endast följas efter anvisningar från patientens läkare, och det är viktigt att det genomförs täta kontroller hos en dietist för att garantera att kroppens alla näringsbehov uppfylls.

Kosten har fått sitt namn efter sin förmåga att öka produktionen av ketoner i blodet, och innebär att fett omvandlas till ketoner som används som energikälla. Kroppen använder vanligtvis kolhydrater som energikälla, men vid den här kosten blir ketonerna i stället den primära energikällan. Därför är livsmedel som grädde, majonnäs och olja några av de främsta elementen i kosten.
 

Vem kan få fördelar med en ketogen kost?

Läkare kan rekommendera en ketogen kost till barn med epilepsi, och som inte upplever att de olika antiepileptiska läkemedlen har någon effekt mot anfallen. Det gäller i synnerhet barn som lider av Lennox-Gastauts syndrom, Retts syndrom, Dravets syndrom eller av infantila spasmer. Kosten rekommenderas normalt inte till vuxna, då den är mycket strikt och svår att följa, trots att resultat av studier har visat att effekten verkar vara lika stor på både vuxna och barn. Om barnets anfall har varit stabila efter två år med kosten kan läkaren överväga att ställa barnet på normal kost igen. Denna omläggning ska ske långsamt över flera månader för att minimera risken för att minsta kontrollen över de epileptiska anfallen.
 

Vad visar forskningen om den här behandlingsmetoden?

En undersökning av ca 150 barn i åldern två till 16 år som hade minst ett epileptiskt anfall om dagen, och som inte svarade tillräckligt bra på minst två olika epileptiska läkemedel, visade en stor positiv effekt av en ketogen kost. Antalet epileptiska anfall minskade markant i den grupp med barn som stod på en ketogen kost. 38 % av barnen som behandlades med en ketogen kost upplevde en minskning med över 50 % i antalet epileptiska anfall, medan 7 % upplevde en minskning med över 90 % i antalet anfall.

En liten studie har undersökt effekten på 9 vuxna med epilepsi, men 7 av deltagarna hoppade tyvärr av.  Dock visade resultaten av de två deltagare som slutförde studien en minskning i antalet anfall på över 50 %.

Enligt den danska epilepsiföreningen kommer hälften av personerna som följer dieten uppleva en minskning på mer än 50 % i antalet anfall, 30 % får en minskning med mer än 90 % och 10 % slipper anfallen helt. Resterande 10 % kommer inte att uppleva någon effekt alls.
 

Vilka är biverkningarna?

I början kan den här kosten göra patienten trött och håglös. Om man fortsätter med kosten har man även en ökad risk för:

  • Njursten
  • Förhöjt kolesterol på grund av ett ökat fettinnehåll i kosten
  • Förstoppning på grund av för lite fibrer
  • Långsam tillväxt på grund av brist på protein och kolhydrater
  • Uttorkning
  • Benbrott på grund av brist på kalk
     

Ketogen kost kan alltså övervägas om behandling med antiepileptiska läkemedel inte har tillräcklig effekt. Man ska dock vara medveten om att det är en mycket strikt diet som ska följas noga, och där fusk inte är tillåtet. Den här behandlingen används alltså i begränsad utsträckning, men forskning visar dock på att effekten kan vara stor. 

Källor

1. http://www.epilepsy.com/learn/treating-seizures-and-epilepsy/dietary-thera…
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2902940/
3. https://www.epilepsiforeningen.dk/epilepsi/behandling-af-epilepsi/diaetbeh….
4. https://www.epilepsysociety.org.uk/what-epilepsy#.WfhQtWhRzIU
5. https://www.epilepsyresearch.org.uk/ketogenic-diet-therapies-in-adults/

Senaste hälsonyheterna

Alla hälsonyheter
Vänta!
Det tar endast 2 minuter.
Vill du kunna delta i forskningsprojekt?
Gratis och ej bindande · mer än 65.000 medlemmar
Ja, registrera mig!
Kanske senare
Hälsopanel

Bli en del av Hälsopanel

Målet med Hälsopanel är att förbättra hälsan genom forskning, men vi behöver din hjälp att göra det. Du kan hjälpa dig själv, genom att anmäla dig till Hälsopanel och därmed eventuellt bli deltagare i ett forskningsprojekt. Vi kommer endast kontakta dig om din hälsoprofil överensstämmer med ett aktuellt forskningsprojekt. Alla forskningsprojekt är förhandsgodkända av relevanta forskningsetiska kommittéer (REC).

Skapa hälsoprofil