Leverns förmåga att rena blodet och göra sig av med giftiga avfallsämnen är livsviktigt. Om denna process inte fungerar optimalt kan det leda till sjukdomsutveckling och för tidig död. Avgiftning (även kallat detox) innebär mobilisering, biotransformation och elimination av giftämnen, som kroppen själv producerar, eller som tillförs via kosten.
Kroppens celler kräver stora mängder energi för att genomföra kontinuerlig rening och avgiftning av blodet. Avgiftningen är beroende av en rad olika näringsämnen för att skapa enzymer (kroppens katalysatorer som påskyndar kemiska processer) som hjälper till att bryta ned avfallsämnen.
Många människor efterfrågar ett snabbt och lätt sätt att rena och avgifta levern. Men det finns inga lätta lösningar: detox kräver stora livsstilsändringar och självdisciplin.
Detox-livsstilen innebär
-
Att undvika miljöfarliga giftämnen som t.ex. tungmetaller, kemiska bekämpningsmedel eller elektromagnetisk strålning
-
Att mobilisera och eliminera giftämnen genom att minska mängden kroppsfett via motion och bastubadning
-
Att upprätthålla en optimal matsmältning
-
Att äta hälsosamt och dricka mycket vatten
-
Att vara uppmärksam på negativ stress
-
Att få tillräckligt med sömn och avslappning
Det mesta av avgiftnings- och biotransformations-processen föregår i tarmkanalen och levern. Avgiftningen och biotransformationen ses i mindre omfång i andra organ som t.ex. hjärnan, njurarna och huden. Avgiftning innebär att levern ändrar på giftämnenas struktur, och gör dem ofarliga för organismen. Därefter förs de nu oskadliga giftämnena ut ur kroppen via gallblåsan och till sist via avföringen.
Mat som medicin
”Låt maten vara din medicin”, som Hippokrates sa 400 år f.KR, är fortfarande lika sant som den dag det blev sagt. Genom att tänka på vad du äter kan du hjälpa kroppen att utföra komplicerade processer som t.ex. avgiftning och biotransformation. Ett äpple innehåller exempelvis över 700 olika viktiga näringsämnen – därför är det bättre att äta ett äpple, än att försöka inta samma mängd näringsämnen genom artificiella kosttillskott.
Det finns en särskilt detox-kostplan (detox-focused core food plan), som beskriver olika grupper av matvaror, samt vilka livsmedel som är viktiga för att stimulera leverns avgiftningsprocess. Enligt denna kostplan bör du äta frukt och grönt minst 4 gånger per dag, samt en portion grönsaker utan stärkelse. Energifördelningen bör se ut som följer: 40% energi från kolhydrater, 30% från protein, och 30% från fett.
De olika grupperna är
-
Fett och olja: dessa livsmedel är viktiga, eftersom de är goda källor till energi för avgiftningsprocessen
-
Nötter och frön: dessa livsmedel innehåller mycket energi, men även fibrer som hjälper tarmen att eliminera restprodukter från levern. Nötter och frön har dessutom en positiv effekt på bakteriella avgiftningsenzymer.
-
Protein: är en viktig källa till aminosyror, som används till att producera enzymer som används till avgiftningen.
-
Baljväxter: bra källa till upplösliga och oupplösliga fibrer
-
Fettsnåla mejeriprodukter: bidrar med aminosyror som krävs för att producera enzymer, samt oorganiskt sulfat och selen.
-
Frukt: är fyllda av antioxidanter som skyddar kroppens celler. Dessutom innehåller frukt både upplösliga och oupplösliga fibrer som bidrar till god matsmältning och tarmmotorik. Detta främjar eliminationen av avfallsämnen via avföringen.
-
Korn: Korn innehåller både upplösliga och oupplösliga fibrer som bidrar till god matsmältning och tarmmotorik.
-
Grönsaker: stärkelsen i grönsakerna är en superbra källa till fibrer och näringsämnen. Grönsaker som inte innehåller stärkelse, som t.ex. kål, innehåller naturliga ämnen som har en positiv effekt på avgiftningen. De ökar bl.a. eliminationen av tungmetaller, baser via urinen, samt avfallsämnen via gallan.
Källa:
1. http://search.proquest.com.zorac.aub.aau.dk/docview/1696478074/fulltextPDF/975D8A47379549AFPQ/1?accountid=8144