Den svenska kaffekulturen är bra för diabetiker

Den svenska kaffekulturen är bra för diabetiker

Har du ofta fått höra från din familj, vänner och kollegor att du dricker för mycket kaffe? Flera studier visar att kaffet har många positiva effekter på kroppen – särskilt för diabetiker. Därför kanske det är bättre att dricka lite för än lite för lite kaffe om dagen.

Typ-2 diabetes är en livsstilsrelaterad sjukdom, som ingen önskar att drabbas av. Det anses vara en folksjukdom i Sverige med stigande incidens, och det finns en ärftlig komponent till utvecklingen av sjukdomen. Ofta utvecklas sjukdomen som följd av en mångårig ohälsosam livsstil präglad av övervikt, låg fysisk aktivitet och dåliga kostvanor.  

Ca. 450,000 personer i Sverige har diabetes, vilket svarar till ca. 2,5–4,5% av Sveriges befolkning. Men siffrorna är osäkra eftersom många lider av typ-2 diabetes utan att veta det. Antalet nya fall av diabetes ökar varje år och sjukdomen kan ha stora negativa konsekvenser för den enskilda individen. Därför är det extremt viktigt att undersöka vad vi kan göra föra att reducera förekomsten och antalet nya sjukdomsfall – här är livsstilsförändringar ledordet. Drastiska livsstilsförändringar kan kännas ouppnåeliga för många, men det är inte alla förändringar som är lika stora eller svåra att uppnå.

 

Svensk kaffekultur och diabetes

Svenskarna dricker näst mest kaffe i världen, näst efter finländare. Danmark och Norge ligger på en delad tredjeplats. En vanlig svensk dricker i genomsnitt 3,2 koppar kaffe per dag, vilket svarar till ca. 9 kg per personer och år. Flera vetenskapliga studier har visat att kaffe gör oss gladare, förbättrar vår fysiska uthållighet och främjar matsmältningen. Kaffe innehåller ämnen som t.ex. koffein och antioxidanter som kan reducera risken för att utveckla typ-2 diabetes, samt lindra många av de skadliga symtom som ses vid sjukdomen. Kaffe har dessutom visat sig kunna bidra till viktminskning, besitta en antiinflammatorisk effekt, samt öka cellernas förmåga att uppta blodsocker (glukos). Dessa egenskaper är extra positiva för personer som lider av diabetes. De positiva effekterna av kaffet är som kraftigast hos dem som har druckit kaffe dagligen i många år.

I Danmark är det personer i medelåldern (45–64 år) som dricker mest kaffe. Typ-2 diabetes diagnostiseras oftast bland personer i åldersgruppen 60–69 år. Därför är det kanske inte så dumt att den åldersgrupp som dricker mest kaffe också är den grupp med flest typ-2 diabetiker.

En amerikansk studie som inkluderade ca. 125,000 män och kvinnor visade att en ökad kaffekonsumtion minskade risken för typ-2 diabetes. Samma studie demonstrerade att en reducerad kaffekonsumtion ökade risken att drabbas av typ-2 diabetes. Den minskade risken för typ-2 diabetes var som störst hos dem som drack mer än 3 koppar kaffe per dag. Resultaten visade att risken att utveckla diabetes sjönk med 7% för varje extra kopp kaffe per dag. Försökspersonerna drack som mest 6–8 koppar kaffe per dag.

 

Kan alla njuta av fördelarna med kaffet?

Eftersom kaffe är världens mest konsumerade dryck finns det många studier kring kaffets positiva hälsoeffekter. En daglig kaffekonsumtion på ca. 3-5 koppar sänker risken för utvecklingen av hjärt-kärlsjukdomar, ischemiska hjärtsjukdomar, och hjärtsvikt, samt degenerativa sjukdomar såsom Alzheimers sjukdom och Parkinsons sjukdom.

Men koffeinet kan dock minska skelettets innehåll av mineraler, och ökar därmed risken för benskörhet om du inte får i dig tillräckligt med kalcium. Kaffe inte anses ännu inte vara ett naturläkemedel, men många studier visar att det inte är dumt att dricka en extra kopp kaffe om dagen. Det är särskilt fördelaktigt för personer som lider av typ-2 diabetes, eller prediabetes (förstadiet till diabetes). Men allt med måtta – det finns ännu inga bevis på att mer än 8 koppar per dag är hälsosamt.  Så drick gärna mellan 3–8 koppar per dag, för hälsans skull.

Källor

01. http://www.diabetes.dk/presse/diabetes-kort-fortalt.aspx
02. http://www.kaffe-helbred.dk/om-kaffe/danskernes-kaffeforbrug/
03. http://www.diabetes.dk/presse/diabetes-i-tal/det-nationale-diabetesregiste…
04. http://hubpages.com/food/Most-Consumed-Beverages
05. http://www.vidensraad.dk/sites/default/files/vidensrad_for_forebyggelse_ka…
06. http://hubpages.com/food/Most-Consumed-Beverages
07. http://www.vidensraad.dk/sites/default/files/vidensrad_for_forebyggelse_ka…
08. https://www.england.nhs.uk/diabetes/diabetes-prevention/
09. https://www.diabetes.se/diabetes/lar-om-diabetes/diabetes-i-siffror/
10. http://www.xn--kaffebnor-57a.se/project/kaffekonsumtion-nagra-siffror/

Senaste hälsonyheterna

Alla hälsonyheter
Vänta!
Det tar endast 2 minuter.
Vill du kunna delta i forskningsprojekt?
Gratis och ej bindande · mer än 65.000 medlemmar
Ja, registrera mig!
Kanske senare
Hälsopanel

Bli en del av Hälsopanel

Målet med Hälsopanel är att förbättra hälsan genom forskning, men vi behöver din hjälp att göra det. Du kan hjälpa dig själv, genom att anmäla dig till Hälsopanel och därmed eventuellt bli deltagare i ett forskningsprojekt. Vi kommer endast kontakta dig om din hälsoprofil överensstämmer med ett aktuellt forskningsprojekt. Alla forskningsprojekt är förhandsgodkända av relevanta forskningsetiska kommittéer (REC).

Skapa hälsoprofil