Antioxidanter från citrusfrukter skyddar oss mot kroniska fetmarelaterade sjukdomar

Antioxidanter från citrusfrukter skyddar oss mot kroniska fetmarelaterade sjukdomar

Antioxidanter som bland annat finns i apelsiner, limefrukter och citroner kan enligt ny forskning hindra fetmarelaterade skador hos möss, som fodrats med västlig kost.

Frukt och grönsaker innehåller antioxidanter som kallas flavonoider. Flavonoider tillhör den största gruppen av växtnäringsämnen (phyto-näringsämnen), och kan indelas i 6000 olika typer. Phyto-näringsämnen och karotenoider (organiskt pigment) är ansvariga för de levande och aptitliga färger som ses hos frukter och grönsaker.  

Citrusfrukter innehåller många antioxidanter som kan förhindra en rad olika hälsomässiga problem. Utav flavonoider är det särskilt undertypen flavanoner som finns i citrusfrukter som har hälsofrämjande effekter. Enligt en ny artikel, som har utforskat de hälsofrämjande fördelarna bland populära livsmedel, kan citrusfrukter minska risken för bl.a. slagtillfälle, högt blodtryck och hålla hjärtat friskt och välfungerande. Resultaten indikerade att man i framtiden kan använda citrusfrukternas flavonoider till att förhindra eller förebygga kroniska sjukdomar, orsakade av fetma hos människor.

Enligt Statens Institut för Folkesundhed (danska folkhälsoinstitutet) är nästan 50% av den danska befolkningen överviktig, och ca 1% svårt överviktig, dvs med ett BMI på över 30. Fetma är en väsentlig riskfaktor för utvecklingen av hjärt- och kärlsjukdomar, leversjukdomar och typ-2 diabetes – sjukdomar som kan orsakas av oxidativ stress och inflammation. Antioxidanter anses kunna reducera mängden oxidativ stress i kroppen samt dämpa inflammationer.

En fettrik kost leder till lagring av fett. Fettceller producerar en stor mängd reaktivt oxygen, som kan skada cellerna i kroppen. Normalviktiga människor kan bekämpa oxidativ stress med antioxidanter, medan överviktiga personer med stora fettceller har högre nivåer av reaktivt oxygen i kroppen vilket gör det svårare att skydda kroppens celler mot oxidativ stress.

I en studie på 50 möss testades flavanonernas antioxidativa egenskaper. Mössen delades in i tre olika grupper, varav den ena gruppen fodrades med fettrik kost, den andra gruppen med fettrik kost och flavanoner, och den sista gruppen med vanlig kost. Resultaten visade att mössen som gavs fettrik mat hade fler cellskadliga markörer än de möss som gavs vanlig kost – 80% mindre i blodet och 57% mindre i levern. De möss som gavs fettrik kost med tillskott av flavanoner hade ca 60% färre cellskade-markörer i blodet och ca 48% i levern, jämfört med de möss som ätit fettrik kost utan antioxidanttillskott. Dessutom observerades en reduktion av mängden lagrat fett och cellskador i levern hos de möss som fått fettrik kost i kombination med antioxidanter.  

Trots att studien inte visade några tecken på viktminskning i relation till flavanon-tillskott, hade mössen blivit mer friska och fått ett lägre blodsocker, utöver de ovan nämnda positiva hälsoeffekterna.

Framtidens forskning kommer att gå från studier på möss till humana kliniska försök. Målet är bl.a. att hitta det bästa sättet att administrera flavanoner – uppnås den bästa effekten av att äta många citrusfrukter/grönsaker, dricka fruktjuice med citrusfrukter eller ta kosttillskott med antioxidanter? Det får framtiden visa !

Källor

1. http://www.medicalnewstoday.com/articles/312456.php

Senaste hälsonyheterna

Alla hälsonyheter
Vänta!
Det tar endast 2 minuter.
Vill du kunna delta i forskningsprojekt?
Gratis och ej bindande · mer än 65.000 medlemmar
Ja, registrera mig!
Kanske senare
Hälsopanel

Bli en del av Hälsopanel

Målet med Hälsopanel är att förbättra hälsan genom forskning, men vi behöver din hjälp att göra det. Du kan hjälpa dig själv, genom att anmäla dig till Hälsopanel och därmed eventuellt bli deltagare i ett forskningsprojekt. Vi kommer endast kontakta dig om din hälsoprofil överensstämmer med ett aktuellt forskningsprojekt. Alla forskningsprojekt är förhandsgodkända av relevanta forskningsetiska kommittéer (REC).

Skapa hälsoprofil