Cancerpatient fick 3D-utskrivet revben i titan

Cancerpatient fick 3D-utskrivet revben i titan

En cancerpatient i Spanien har fått en 3D-utskriven bröstkorgsprotes gjord av lättviktstitan. Protesen består av ett bröstben och några revben, som designats för att passa mannens skadade bröstkorg. Bröstkorgen hade skadats i samband ett kirurgiskt ingrepp för att ta bort en tumör. Patienten kunde skrivas ut 12 dagar efter protes-operationen, och mår idag bra.

Den 54-åriga patientens kirurgiska team från Salamanca Universitetssjukhus i Spanien ansåg att en 3D-utskriven bröstkorgsprotes var den bästa lösningen. Bröstkorgens komplexa geometri innebar att de var tvungna att skräddarsy en protes till patienten. Plattor och skruvar som framställts av titan har tidigare använts av bröstkorgs-kirurger (thoraxkirurger), men implantaten har visat sig kunna lossna med tiden. Detta kan leda till komplikationer och ytterligare operationer. Den nya skräddarsydda 3D-protesen skapades därför till att klara långvarig fixering.

Tack vare en datortomografiundersökning lyckades företaget Anatomics att framställa en 3D-rekonstruktion av patientens bröstvägg och tumör. ”Vi lyckades designa ett implantat med en hård och fixerad mittpunkt och semiflexibla titanstänger, vilket fungerade som bröstben och revben”, säger Andrew Batty, VD för Anatomics.

Efter att implantatet hade designats, blev det utskrivet med hjälp av en 3D-skrivare. ”Skrivaren riktar en elektronstråle mot titan-pulvret, vilket gör att det smälter. Processen upprepas tills protesen har framställs”.

Senaste hälsonyheterna

Alla hälsonyheter
Vänta!
Det tar endast 2 minuter.
Vill du kunna delta i forskningsprojekt?
Gratis och ej bindande · mer än 65.000 medlemmar
Ja, registrera mig!
Kanske senare
Hälsopanel

Bli en del av Hälsopanel

Målet med Hälsopanel är att förbättra hälsan genom forskning, men vi behöver din hjälp att göra det. Du kan hjälpa dig själv, genom att anmäla dig till Hälsopanel och därmed eventuellt bli deltagare i ett forskningsprojekt. Vi kommer endast kontakta dig om din hälsoprofil överensstämmer med ett aktuellt forskningsprojekt. Alla forskningsprojekt är förhandsgodkända av relevanta forskningsetiska kommittéer (REC).

Skapa hälsoprofil