Bakterier kan vara orsak till eksem

Bakterier kan vara orsak till eksem

Eksem är en välkänd hudsjukdom som inte smittar, men blir allt vanligare bland den danska befolkningen. Ca 10% av Danmarks befolkning lider faktiskt av en eksemdiagnos.

Hudsjukdomen medför inflammation av hudens yttre barriärer och är ett samlingsnamn för flera olika hudtillstånd med ensartade symtom. Symtomen kan involvera bl.a. rodnad, svullnad, klåda, fjällande och torr hud och eventuellt små blåsor i huden. Blåsorna kan uppstå som en reaktion på något som irriterar huden, som t.ex. start tvål eller parfym, eller p.g.a. att huden är torr och spricker.

Det är ännu inte klarlagt varför vissa människor utvecklar eksem, men både arv och miljö anses vara bidragande orsaker. Även om det precisa orsaken till sjukdomsutvecklingen inte ännu är fullt klarlagd, kan man konstatera att det är stor skillnad på huden hos en person som lider av eksem jämfört med huden hos en person som inte har en eksemdiagnos. Hud som drabbats av eksem är tunnare och mer sårbar mot infektioner, eftersom huden som normalt ska fungera som en barriär mot yttre sjukdomsframkallande mikroorganismer är tunnare, torrare och ofta sprucken. Detta gör det lättare för mikroorganismerna att tränga igenom huden och skapa inflammation. Inflammationen medför att huden blir röd, svullen och börjar klia.

En av de många olika typer av eksem är så kallat barneksem, som primärt ses hos barn. Ca 20% av alla danska barn lider någon gång av barneksem. Denna typ av eksem innebär att hudens barriärfunktion är försvagad, vilket gör att den har svårt att bevara vätskebalansen i kroppen samt tenderar att spricka. Dessutom blir huden tunnare och mindre fettrik, vilket för att huden blir mer utsatt och skör. Hos barn under 2 år ses ofta symtom såsom klåda och vätskefyllda blåsor i huden. För barn mellan 2-12 år ses torra, förtjockade hudområden som lätt spricker. Den torra eksempräglade huden ses oftast på armar, ben och i hårbotten.

En ny studie från Rotterdam har kanske upptäckt den bakomliggande orsaken till eksem. Studien visar att huden hos 70% av alla personer som lider av eksem är koloniserad med bakterien staphylococcus aureus. Denna typ av stafylokock kallas ofta för ”den gula stafylokocken”, och hittades alltså i huden hos majoriteten av försöksdeltagarna.

Bland de försökspersoner som led av svåra fall av eksem, sågs en större mängd av denna bakterie. Resultaten från studien indikerade att det fanns ett kraftigt samband mellan sjukdomsaktivitet och kolonisering av stafylokocker i huden. De försökspersoner som hade s.aureus i huden hade nästan 20% fler bakterier i huden jämfört med försökspersoner utan eksem.

Dessutom visade studien att 80% av alla deltagare som led av eksem hade en typ av stafylokockbakterie som producerade toxiner. Toxiner är bakteriens giftämne som är känt för att utlösa en inflammatorisk respons. Toxinerna skapar inflammation och medför att hudens barriärfunktion försvagas, vilket ses bland försöksdeltagarna med eksem. Baserat på dessa upptäckter anser forskarna att bakterien s.aureus möjligtvis kan vara den utlösande orsaken till hudsjukdomen eksem.

I nuläget behandlas eksem med kortisonkräm och suppleras evt. med antibiotika, om det finns tydliga tecken på en infektion i huden. Denna typ av behandling  kan resultera i oönskade biverkningar, samt rubbning av hudens normala beskyddande baktierieflora. Därför bör denna typ av behandling inte användas under längre perioder.

Forskarna kommer nu att börja undersöka hur personer som lider eksem - och har s.aureus-bakterier i huden - responderar på behandling av denna bakterie. Behandlingen mot stafylokocker är annorlunda jämfört med den generella antibiotikabehandlingen som ges vid eksem. Detta betyder att även antibiotika-resistenta bakterier borde vara känsliga mot denna typ av antibakteriell behandling.

Läkemedlet som ska prövas i kommande studier är effektivt mot alla typer av stafylokocker, enligt nuvarande resultat. Dessutom är läkemedlet väldigt specifikt, dvs det dödar alla stafylokocker utan att påverka hudens normala bakterieflora. Detta betyder att behandlingen utan problem borde kunna användas under en längre period.

Det verksamma ämnet i läkemedlet finns redan, under namnet Gladskin. Gladskin är en kräm som kan appliceras på till hud som drabbats av infektioner, såsom eksem. Gladskin ingår redan i en studie, där forskarna undersöker effekten av läkemedlet på eksempräglad hud. Denna studie kommer förhoppningsvis kunna påvisa den positiva effekten av målinriktad stafylokock-behandling vid stafylokock-eksem.  

Framtiden får visa hur effektiv denna nya målinriktade behandling är, jämfört med traditionell eksembehandling med kortisonkräm och ospecifik antibiotika.

Källor

1. http://www.pharmaceutical-technology.com/news/newsnew-study-reveals-eczema…

Senaste hälsonyheterna

Alla hälsonyheter
Vänta!
Det tar endast 2 minuter.
Vill du kunna delta i forskningsprojekt?
Gratis och ej bindande · mer än 65.000 medlemmar
Ja, registrera mig!
Kanske senare
Hälsopanel

Bli en del av Hälsopanel

Målet med Hälsopanel är att förbättra hälsan genom forskning, men vi behöver din hjälp att göra det. Du kan hjälpa dig själv, genom att anmäla dig till Hälsopanel och därmed eventuellt bli deltagare i ett forskningsprojekt. Vi kommer endast kontakta dig om din hälsoprofil överensstämmer med ett aktuellt forskningsprojekt. Alla forskningsprojekt är förhandsgodkända av relevanta forskningsetiska kommittéer (REC).

Skapa hälsoprofil