Grundet till att du nyser är att kroppen försöker göra sig av med oönskade utifrån kommande partiklar och bakterier som sitter i näsan. En nysning börjar med att små flimmerhår i näsan mottar signaler från sensorer i näsan eller bihålorna om att de ska börja röra sig för att fånga utifrån kommande partiklar. Dessa flimmerhår kallas för cilier och finns till för att skydda näsans insida och fånga oönskade mikroorganismer.
Cilier kan göra två saker: antingen kan de föra de potentiellt skadliga partiklar ut ur näsan, eller ned mot magen, där magsyran kan förinta partiklarna. Detta gäller främst partiklar som kommer från lungorna. Cilierna behöver slem för att kunna fånga partiklar och slemmet finns naturligtvis i näsan (snor). Det produceras ca. 1 liter slem per dag i näsan.
Det är mycket viktigt att du nyser i armvecket, eftersom du annars sprider de potentiellt smittsamma bakterierna till din omgivning. Det är därför väldigt lätt att sprida sjukdomar genom att nysa rakt ut i luften, eller mot andra människor. Men om du istället nyser i armvecket, i handen eller i en näsduk undviker du att smittan sprids. Därefter är det ytterst viktigt att du tvättar händerna noga för att undvika spridning via dina händer. Detta gäller för alla som är förkylda, hostar eller nyser.
En forskargrupp från Massachusetts Institute of Technology i USA har undersökt vad som händer efter en nysning – vart partiklarna tar vägen och hur mycket slem och snor som kommer ut. Forskarna har filmat nysningar och tittat på dem i slow motion för att se hur dropparna sprider sig.
Dropparna kommer ut genom munnen i ett turbulent moln som först växer och därefter minskar i takt med att molnet blandas med luft. Dropparna faller till marken efter ca. 1-2 meter, medan mindre droppar förblir i luften. Det som överraskade forskarna var att de små dropparna faktiskt kunde sprida sig hela 8 meter efter en nysning, och 6 meter efter hosta. Dessutom förblev som sagt vissa skadliga partiklar i luften. Resultaten betonar viktigheten av att nysa eller hosta i armvecket - varje gång du hostar eller nyser.